Se Nationaldagen som en firmafest


Vi firar Nationaldagen i Sverige idag. Eller gör vi? Nationaldagen blev ju lite påtvingad uppifrån, fast ingen (eller nästan ingen) vet egentligen vad vi ska fira, hur och varför. ”Är det inte nationalistiskt?” frågar man sig i morgonsoffan på TV. Och vem är egentligen svensk nog att fira? Så här kommer en liknelse, som kanske gör det lättare för oss alla att fira och vara stolta över det.

Se nationaldagen som en firmafest eller team-buildingaktivitet. Många glada tillrop, mycket ”vi är bäst”, ”vi ska bli bäst”, ”vi ska tillsammans krossa konkurrenterna”. Vilka är med på firmafesten? Jo, de som just nu jobbar på företaget. De är en del av företaget och det är deras bidrag och arbetsinsats som gör företaget till det det är. Om ett tag kommer vissa sluta, andra pensioneras, nya personer börja. Vissa kommer gå till de konkurrenter de idag så gärna vill krossa, andra kommer komma från dessa konkurrenter. Men just nu, just idag, är det dessa personer som är firman.

På samma sätt med Sverige. Vi är många här. Vissa föddes här, andra kom hit som flyktingar, ännu andra för att jobba. Vi kanske kommer flytta vidare till andra länder, när vi hittar kärleken, eller jobb. Eller bara för att ta ett sabbatsår efter plugget. Men just nu, just idag, är det vi som är Sverige.

Så, ut och fira med er, vifta med flaggan, sjung nationalsången, var glad, för idag är det fest i landet som du, just du, är med och formar.

Heja!

Annons

En reaktion till “Se Nationaldagen som en firmafest

  1. Nationaldagen firas dels till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523.
    Själv tycker jag alla som vill ska få vara med att fira dagen. Oavsett ursprung.
    Det är ju det som Sverige ska stå för, demokrati, åsiktsfrihet och öppenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s