Data-/tekniknyheter?


En vanlig nyhetssändning brukar var indelad i Nyheter, Sport, Ekonominyheter och väder. Men bör man inte se över denna indelning? Är det verkligen så vitigt för oss i Sverige att veta vem som gjorde mål i hockey på andra sidan jorden medans vi sov? Eller vilka aktier som gick upp eller ner? De som har ett särskilt intresse av dessa aktier, eller hockeyresultat får de säkert på annat håll ändå.

Så vad sägs om ett block kallat tekniknyheter i nyheterna? Facebook köper WhatsApp. Vad innebär det i praktiken för oss som använder WhatsApp? Apple har lagat ett viktigt säkerhetshål i iPhone, bör man uppgradera? Vad är risken om man inte gör det? I Google maps kan man numera få reseförslag med kollektivtrafiken i Sverige. Eller säga till telefonen ”OK Google, I want to buy some beer” och få en karta till närmaste Systembolaget. Miljontals Svenskar använder de här prylarna/funktionerna varje dag. Nyheter som rör dessa prylar och deras (nya/förändrade) funktioner bör ha ett större nyhetsvärde än 3-2 till Vancouver.

Annons

2 reaktioner till “Data-/tekniknyheter?

  1. Varför det ena på bekostnad av det andra? 3-2 till Vancouver är lika viktigt för vissa som Apples senaste pryl för andra.
    De som har ett speciellt intresse av teknik har även de andra kanaler så där är det väl ingen skillnad. Det borde gå att få plats med både sport och teknik kan jag tycka.
    Dock är jag väl mer inne på att de här tablåbaserade nyhetsblocken är förlegade helt och hållet. Allt i dessa hittar man ju på annat håll snabbare och när man vill.

    1. Jo, men en hockeymatch på andra sidan jorden (eller ”bussolycka i Bangladesh” för delen också) har inte samma påverkan på folks vardagsliv som t.ex. heartbleedbuggen eller ny fuktionalitet/policyändring på Facebbok eller Instagram. Visst, teknikintresserade kommer få veta det först ändå, men tekniken används idag inte endast av teknikintresserade. Jag skulle nog likställa det med trafiknyheterna eller vädret. Visst, du kommer ju märka om det är kö på väg till jobbet, men det kan vara trevligt att få veta det i morgonnyheterna. Även fast de flesta nog inte tar bilen till jobbet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s