Våga ta betalt för nyheter på webben


Mycket skrevs nyligen om The Times PayWall, och hur många läsare och hur mycket annonsintäkter sajten förlorade genom att begränsa tillgången till sina artiklar för endast betalande prenumeranter. 

Andra sätt som tidningar använde att ta betalt på webben var (och är?) att låsa sina arkiv, och ta betalt för att komma åt dem. Men, med handen på hjärtat, vem har behovet att betala för gamla nyheter? Någon enstaka student som forskar i något och inte hittar det han söker på biblioteket? Eller hur tänkte man där när man låste?

En bransch som tänkte annorlunda var börsen. Där är senaste siffrorna guld värda, medans den breda allmänheten får fördröjda siffror gratis. Oftast är det en fördröjning på 15-20 minuter som gör att informationen är intressant för de flesta, men inte för hard core daytraders, som vill ha den i realtid och är beredda att betala för det.

Varför inte göra som börsen och ta betalt för de nyaste nyheterna? Och släppa de fria efter ett tag. Om du har något att komma med (inte bara klipp och klistra från TT) och en skara läsare som tycker att det du gör är värt att betala för, så borde du få in slant den vägen. De som verkligen vill ha dina nyheter först kommer att betala. De kommer med all säkerhet inte vara så många som du hoppas på, men några borde det väl bli.

Resten av besökarna kommer få nyheterna senare. Och lås för guds skull inte ditt arkiv, utan gör det ordentligt sökbart så att du får upp dina annonsvisningar och tjänar pengar på det. Bara för att du tar betalt av dina läsare behöver inte betyda att du måste låsa ute annonsörerna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s