Turist 2.0


Jag har precis kommit tillbaka från en långhelgresa till Paris. Det nya med den resan mot alla tidigare var att varken jag eller frugan tog med oss våra kameror. Vi har inte ens tänkt tanken, visade det sig.

En tanke slog mig faktiskt för något år sen. Vad är det för mening att springa runt på ett museum och ta bilder på föremål? Oavsett vad du har med dig för utrustning och hur bra du är som fotograf så hittar du garanterat en bättre bild av föremålet på nätet på bara någon minut. Tagen under bättre ljusförhållanden, av ”husets fotograf”, efter stängning, utan massa folk runt omkring… så varför bära med sig en kamera? Om man inte är fotograf förståss och då tar det lite som en sport. Men jag är inte fotograf och förmodligen inte de flesta turister heller.

Visst, man vill ha bilder av sig själva och varandra på avlägsna platser, det förstår jag, och där är mobilkamerorna ofta tillräckliga. Man brukar ju endå knappt titta på bilderna man tagit. Man kör kanske igång ett bildspel när familj eller vänner kommer på besök, som ingen ser hälften av innan de tröttnar, eller så lägger man upp de på Flickr, Picassa, eller Facebook. Så det räcker om kvalitéen blir tillräckligt för att skryta var man varit.

Appropå skryta… det är ju en funktion som bilder brukade ha. Titta var jag har varit! Men nu räcker det att bara checka in på Facebook (eller Gowalla, Forsquare eller var man nu har sina vänner).

Så, checka in på varje plats du kommer till (det hjälper dig dessutom att minnas var du har varit) och ta inga bilder av tavlor på muséer (de finns att hitta på nätet). Insup atmosfäreen och njut istället.

Eller har jag fel?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s