Blir 10-talet äpplets decenium?


I datorsammanhang blev 80-talet hemdatorns år. Det fanns lika många datorvarianter som det finns mobiltelefonmodeller idag.  Amstrad, Amiga, Atari, Macintosh, Spectrum, Commodore, IBM och allt vad de hette.

Under 90-talet försvann de flesta, och IBM-klonerna tog över. Det blev inte så mycket datormärke, utan operativsystem, som blev det viktiga. Och där sopade Microsoft mattan med sitt Windows och allt vad det innebar. Efter att Windows 95 lanserades såg det ut som om inget skulle kunna stoppa Microsoft. I princip hela kontors- och dataspelbranchen vilade på Microsofts programvara. Microsoft förstod även vikten av internet och kom ikapp på den fronten, med en webbläsare som länge var totalt dominerande. Men man byggde också hårdvara: tangentbord, möss, joystickar. Microsoft betydde innovation och kvalité.

När 00-talet kom, hade ett sökmotorföretag blivit större än alla andra, eftersom det var så minimalistiskt. Google levererade bättre sökresultat snabbare, och utan en plottrig ”portal”. Man insåg värdet i riktade textannonser och är nu de facto standard i internetannonsering. Google har även tagit fram (eller köpt in) applikationer för dokumenthantering direkt på webben. Med ett kontorssvit, mailprogram, videochatt, kommande eget operativsystem, och en massa annat men framför allt sin sökmotor och sina annonser äger Google 00-talet.

Nu kommer 10-talet. Mörka moln börjar synas på Google-himlen. Moln som bör kännas bekanta för Microsoft. Google har helt enkelt blivit för stort. Stämningar kommer tätt, innehållsleverantörer hotar med att blockera Googles sökmotor. Googles stora satsning,  Wave, ser ut att floppa. Kommande operativsystemet, Chrome OS, ser ut att vara lite för mycket webbaserat för att på riktigt ersätta de andra, även om det har potential.

Under tiden som allt detta pågick har ett litet datorföretag rest sig ur askan. Apple. Med snygga, moderna datorer, musikspelare och telefonen iPhone, men framför allt, med butiken iTunes store. Det är svårt att sia om framtiden, för visst kan Google krossa iPhone med Android, och billiga Google-datorer med Chrome OS kan ta över världen… men jag ser någonstans ett Apple, som tar för sig mer och mer. Med iTunes strore som gemensam bas för försäljning och uthyrning av allt från musik, filmer, iPhone-appar till datorprogram och spel för direkt nerladdning. Kanske även uthyrning av bilar eller annat, direkt från Apples butik. Men det är butiken som är styrkan. Den kommer nog behövas öppnas för fler aktörer, åtminstone delvis… vi får se.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s