Surfplattans framtid


När jag för första gången fick se Windows 8 developer preview (för ett tag sen nu, men jag är dålig på att skriva så ofta som jag borde) så blev allt solklart. Microsoft är tillbaka.

Windows finns idag, som i flera år, hos över 90% av användarna. De flesta av dessa kommer någon gång uppgradera till Windows 8. Många av dem kommer även att se sig om efter en surfplatta. Lagom till det kommer det finnas surfplattor med Windows 8 och användarna kommer ha 3 val. Windows, Android, eller iPad.

Eftersom Windows 8 i surfplattorna kommer kunna köra många (alla?) av de programmen som körs på Windows 8 i datorn, samt dela inställningar och filer automatiskt mellan datorns skrivbord och surfplattan, så kommer det vara ett fantastiskt val för de flesta. Tänk dig att du sitter och skriver ett dokument på datorn, sparar det, går ut, och fortsätter skriva på sufrplattan på bussen. Allt synkas automatiskt. Så fort du sparar så kommer dokumentet upp på alla dina Windows-prylar. Inställningar, bakgrundsbilder, allt kommer synkas.

Detta finns i någon utsträckning redan nu, mellan Appledatorer och iOS, men inte helt, då operativsystemen i iPad och Mac faktiskt är olika. Apple har inte heller den marknadsandelen bland datoranvändare.

Så… iPad kommer finnas även framöver, dock kommer dess dominans att minska. Windowsanvändarna kommer i stor utsträckning att skaffa Windowsplattor och Windowstelefoner. Windowsplattorna kommer inte vara bäst. Till en början kommer de t.om. vara sämst, både vad gäller användarvänlighet, antalet appar, ja.. allt möjligt. Men det spelar ingen roll, många kommer ändå välja Windows, då det är ett känt, tryggt märke, och pga synkmöjligheterna. Det kommer även vara billigare än iPad.

Android kommer vara död inom 5 år.

Annons

2 reaktioner till “Surfplattans framtid

 1. Du förutsätter alldeles för mycket om konsumenterna, utan att vara speciellt uppbackad av några fakta.

  Locker gnome har för övrigt en rätt rolig video om användningen av Windows 8: http://www.youtube.com/watch?v=v4boTbv9_nU

  Bland internetanslutna enheter har Windows gått från en marknadsandel på över 95% till under 50% på fem år. Jag skulle tro att det kommer att visa sig i Windows marknadsandelar inom några år. De 90% du använder som argument är inte ens de huggna i sten längre.

  http://royal.pingdom.com/2011/03/16/the-10-most-mac-friendly-countries-on-the-planet/

  Och det här var för ett år sedan.

  1. Jag håller med dig att om man bara ser till konsumenterna, så ser det kanske inte så mörkt ut direkt. Men det finns fler aktörer än konsumenter. Det måste finnas en marknad.

   Dagens smarta telefoner definieras av de appar som går att köra på dem. Att skriva kvalitetsappar är dyrt. Det är inte möjligt att din bank, kommun, speltillverkare, vädertjänst, osv. tillverkar en massa appar till alla möjliga system. Jag har svårt att tro att tre system (IOS, Android, Windows phone) kommer klara av att hålla utvecklarna tillräckligt intresserade för att ”nödvändiga” appar ska komma till alla dem samtidigt.

   Någon kommer behöva stryka på foten. Det kommer inte vara IOS. Med Microsofts nya satsning och samarbete med Nokia, samt de många dotnetutvecklare som finns tror jag att Microsoft kommer lyckas att dra till sig utvecklarna.

   I så fall kommer Android att långsamt falla i glömska. Det kommer inte försvinna helt, eftersom det är open source så kommer det leva i framför allt låglöneländer i många år framöver, men det kommer förlora sin status. Kommer vara mer som Meego, Symbian, eller WebOS är idag. Eller som linux på desktop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s